Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubkův veletoč

Snad každý dnes musel zaznamenat, že se dnes ve Sněmovně něco stalo, či přesněji nestalo. Situace se zdá býti na první pohled nepřehledná, budoucnost nejistá, příčiny neznámé.

Michal Šula, MF DNES

Co a kdo?

Stalo se to, že se Sněmovna oproti původní dohodě nerozpustila. A co více, hlasování o této věci se nedostalo ani na program. Proti původní dohodě se totiž postavila ČSSD, která ještě před několika málo dny, měsíci a roky požadovala volby v co možná nejbližším termínu, tím fakticky celou dohodu smetla ze stolu. Jako jeden muž se k socialistům přidali (jistě nezištně) komunisté, kteří se zdrželi, čímž návrh „zařízli“ sice latentně, ale zařízli. O posunutí předčasných voleb se jistou dobu snaží zelení a stejně tak je v zájmu nezařazených poslanců. Jejich hlasování proto nelze považovat za překvapivé.

ČSSD však porušila veškeré dohody a obrátila doslova o 180°.

Proč?

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Rozhodně totiž nelze věřit socialistům, že motivem jejich jednání byla analýza Parlamentního institutu. Ten došel k závěru, o němž mluvili již minulý čtvrtek zelení a ČSSD se jim tehdy i ústy Jiřího Paroubka vysmívala. O víkendu se tak muselo stát něco jiného. Co to mohlo být? Je dost dobře možné, že se vzbouřil socialistický poslanecký klub, který se Paroubkovi sice podařilo uklidnit, ale přes víkend se mohl zkonsolidovat a lépe zorganizovat k útoku na vlastního stranického předsedu. Taktéž je možné, že ČSSD s celou veřejností hrála hru. Od začátku mohl k dnešnímu obrácení směřovat. Pro tuto možnost svědčí zejména změny a přijatá opatření v socialistické kampani. Poslední možností je, že se Paroubek bál, že by mu listopadový termín voleb z důvodu výročí 20 let od konce komunistické totality volby prohrál. A teď k tomu podstatnému.

Důsledky?

1) Ohrožení naší pozice ve světě. Zahraniční diplomaté a investoři jsou zmatení. Vypadáme nepředvídatelně, neschopně a nespolehlivě. Zkrátka jako nějaká banánová republika, kde je všechno možné.

2) Prohloubení krize vládnutí. Překlenovací vláda pravděpodobně přestane být vládou překlenovací. Stane se pravděpodobně vládou do konce funkčního období. Avšak stále bez jasné souhlasné většiny ve Sněmovně. Bude tedy i nadále vládou slabou, která navíc bude muset řešit bytostně politické otázky, kterých měla být podle původní dohody ušetřena. Nová dohoda se nezdá býti pravděpodobná. Vláda tak zůstane na vodě. V časech ekonomické krize, kdy je více než kdy jindy potřeba silné vůdcovství (leadership) a stabilita, velice špatná zpráva pro Českou republiku.

3) Další znevěrohodnění Jiřího Paroubka. Ten opět prokázal, že nectí dohody. Závazky pro něj nic neznamenají. Můžeme mu věřit jeho předvolební sliby? Můžeme mu věřit, že to, co říká myslí vážně? Nemůžeme.

Autor: Matěj Trávníček | úterý 15.9.2009 20:06 | karma článku: 28,68 | přečteno: 1622x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.