Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kocábům appeasement

Tak jsem dnes sledoval na Primě diskusi mezi ministrem Kocábem a předsedou KSČM Filipem. Lehká váha politického amatéra proti těžké váze ostříleného harcovníka. Vojtěch Filip se mistrně vykrucoval a Michael Kocáb se ho v podstatě snažil přesvědčit, aby si komunisté změnili název. K čemu by to ale bylo?

idnes K ničemu. Respektive k ničemu dobrému. Protože pod slupkou nového jména by zůstala stále ta stejná partaj, stále ti stejní lidé, stále ten stejný program. Celkovou situaci by to jen zhoršilo. Komunistická strana by byla legitimizována. Přejmenované komunisty by socialisté uvítali s otevřenou náručí, jako své koaliční partnery. Mohli by si konečně přestat hrát na dodržování Bohumínského usnesení – , které na regionálních a místních úrovních stejně porušují – a vesele vládnout s přejmenovanými komunisty.

Chceme-li se zbavit komunistů a komunistické strany, nedosáhneme toho prostým – skoro bych řekl trapným – úředním zákazem nějaké strany. (Tak jak to bláhově požaduje například senátor Štětina.) Minimální možnou cestou je zbavit členy KSČM pasivního volebního práva. Tato metoda byla použita například několikrát v Turecku proti příslušníkům islámských stran. V podmínkách našeho právního řádu je však neproveditelná. Řešení tak je v nedohlednu. Proto zpět k ministru Kocábovi.

Kocáb komunisty přemlouval a i prosil, aby se stali „moderní levicovou stranou“. Přeje si snad náš lidsko-právní ministr, aby komunisté usedli ve vládě? Přeje si snad, aby se podíleli na chodu naší země? Buďme rádi, že se komunisti nereformovali, protože právě tato skutečnost nám umožňuje držet tuto extrémistickou stranu, která má na rukou krev milióny nevinných, na okraji politického spektra, což je pro tu nepříliš početnou skupinu skutečných sociálních demokratů dostatečný důvod nejít s komunisty do holportu.

Proč to ale Michael Kocáb dělá? Neumím si to vysvětlit jinak než jako appeasement. Chce být na komunisty hodný a doufá, že kdyby se náhodou dostali k moci, budou oni hodní na něho. Stejných chyb jsme v minulosti napáchali již víc než dost, neopakujme proto chybu appeasementu. Neexistuje hodný a zlý komunista, stejně jako neexistuje hodný a zlý nacista. Existují „jenom“ komunisté a „jenom“ nacisté. A před obojíma je třeba mít se maximálně na pozoru a nikoli jim nadbíhat a snažit se je usmířit. A kdo jiný než ministr pro lidská práva by si tohle měl uvědomovat? Ministra jako je pan Kocáb opravdu nepotřebujeme.

Autor: Matěj Trávníček | neděle 15.11.2009 12:21 | karma článku: 26,72 | přečteno: 2344x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.