Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek a královna Koloběžka

Ministr „nepolitické“ vlády „nestranický odborník“ Martin Pecina míří na kandidátku ČSSD. Pražští socialisté Pecinovu kandidaturu na pozici lídra v hlavním městě schválili včera, zítra má vše ještě posvětit ÚVV ČSSD. Jiří Paroubek tak porušil další z politických dohod. A premiér Fischer vytáhl z rukávu další ze svých nemastných neslaných prohlášení. Vláda tak již delší dobu praktikuje strategii, „kdo nic nedělá, nic nezkazí“.

www.ateo.cz

Nemá asi smysl znovu omílat a rozebírat chování Jiřího Paroubka, je totiž všeobecně známé. Pan Paroubek se zkrátka rozhodl přestat dodržovat jakékoli dohody. Voličům to dle předvolebních průzkumů moc nevadí. Uvidíme, jak jim to bude vadit po volbách, až Paroubek poruší dohodu s voliči a nesplní své sliby. Peníze na ně totiž nejsou a přiznávají to i přední činovníci strany jako Zdeněk Škromach, či Jan Mládek. Paroubek se prozatím drží špidlovského „zdroje jsou“, aby se po volbách přesunul ke špidlovskému „situace se změnila“. To, co mě na tomto místě zajímá je premiér Fischer.

Fisecherovi kandidatura ministra vnitra nevadí, chce jenom, aby jeho resort, zůstal stranou politiky, respektive aby se choval apoliticky a zůstal stranou volební kampaně. Fischer si Pecinu evidentně plete s královnou Koloběžkou. Ani nahá, ani oblečená, ani politik, ani úředník, lídr kandidátky, ale bez volební kampaně a politiky. Prakticky je to nemožné, ale zní to dobře. Aby Pecina uspokojil Fischera, musel by se nechat naklonovat, bohužel pro něj klonování česká legislativa neumožňuje.

Co? Anebo kolik premiér dostal za chování tak servilní vůči ČSSD? Pokud svou odměnu nezískal ihned, pak odpověď bohužel asi nikdy nezjistíme. Bude-li po volbách vládnout Paroubek, lze předpokládat, že se na Fischera vykašle, již delší dobu totiž dokazuje, že sliby pro něj nic neznamenají. Taky je možné, že premiér jedná ze strachu, aby v případě vítězství ČSSD mohl alespoň zůstat šéfem ČSÚ (křeslo předsedy ČSÚ totiž nikdy formálně neopustil).

Důležité je jedno, vládu nelze již déle považovat za nestranickou, za vládu odborníků. Dva její členové se totiž aktivně zapojili do snahy kandidovat do Poslanecké sněmovny za ČSSD. Pecinovi to vyšlo. Kohouta se Paroubkovi spolustraníkům vnutit nepodařilo. Každopádně oba by měli z vlády letět. To bychom ale museli mít premiéra, který má odvahu, chuť a vůli bít se za charakter svůj a své vlády.

Autor: Matěj Trávníček | pátek 12.3.2010 14:32 | karma článku: 38,38 | přečteno: 2451x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.