Ozbrojené pěsti strany přímé demokracie

3. 05. 2010 14:33:18
Věci veřejné si s oblibou za své jméno doplňují přídomek strana přímé demokracie. Pravděpodobně proto, aby lidé vůbec věděli, že se jedná o politickou stranu a ne o spolek nudistů, či vyznavačů swingers party. Co je však nebezpečnější, program strany a chování jejich čelných představitelů je v mnoha ohledech extrémistické a antisystémové.

Veci verejne

Strana přichází s jakýmsi alternativním konceptem demokracie. Její program, který není ničím jiným než populismem středu, údajně vychází z přání voličů, které tito vyjádřili ve stranických referendech. Co ale když se vůle těchto voličů změní? To bude strana jedno funkční období prosazovat něco a v druhém funkčním období naprostý opak? A co názory jejich představitelů? Zákonodárci již nebudou vykonávat svůj mandát dle svého nejlepšího vědomí, svědomí a přesvědčení, ale budou jen pouhými loutkami v rukou někým manipulované a řízené masy?

Ve své rétorice pak strana bez jakýchkoli důkazů osočuje všechny své politické odpůrce, slovy svého předsedy Radka Johna, jako: zloděje a hajzly. Podobnými řečmi začínal i Benito Mussolini nebo, v jakési „soft verzi“, Juan Peron, či Hugo Chavéz. To, že samotné Věci veřejné mají problémy v účetnictví, John neřeší. Stejně jako neřeší ani to, že strana je prakticky závislá na penězích několika málo podnikatelů. Zejména pak na penězích Víta Bárty, majitele bezpečnostní agentury ABL a člena volebního štábu strany. Bárta je skutečným vládcem strany. Bez jeho peněz by si strana těžko mohla dovolit masivní volební kampaň.

Největším extrémistickým počinem této podivné strany však je zřízení hlídek Věcí veřejných. Jedná se o údajně dobrovolnické formace, které v uniformách nápadně připomínajících uniformy policie hlídkují v Praze. K řešení konkrétního problému si je může občan dokonce zavolat. Podobnost například s Národními gardami, které svého času (asi tak rok zpátky) zřizovala Národní strana je „čistě náhodná“. Co je na tom skandálního? Není přece možné, aby se strany ujímaly svévolně výkonu moci, aby suplovaly policii a zřizovaly polovojenské, či policejní oddíly. Rozdíl v právním postavení Hlídek VV a Národních gard totiž neexistuje.

Vybaví Věci veřejné „své policisty“ i zbraněmi? Nebo se tak již stalo? Co přijde příště? Soukromá armáda Radka Johna? To už jsme tady jednou zažili. Ano nemluvím o ničem jiném, než o komunistických Lidových milicích nebo nacistických Freikorpsech, Volkssturmech, či jednotkách SA a SS. Zdá se, že se můžeme utěšovat pouhou nadějí, že příslušníky Hlídek VV nejsou skuteční dobrovolníci, tedy všehoschopní fanatici, ale zaměstnanci Bártovy bezpečnostní agentury ABL.

Autor: Matěj Trávníček | pondělí 3.5.2010 14:33 | karma článku: 17.77 | přečteno: 1474x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 484 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2235
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988) Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...