Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děkujeme, odcházíme – No tak běžte

Lékaři říkají, že se jim jinde povede lépe. Třeba v Německu na ně určitě čekají s otevřenou náručí. Jazykové bariéry pro lékaře nepochybně nejsou problémem. Bezesporu plynně ovládají hned několik světových jazyků. A určitě nabízejí tamní nemocnice dostatek volných pracovních míst. Čeští lékaři se zkrátka stanou vymodlenou spásou západoevropského zdravotnictví. Myslím, že ne.

Martin Engel, jeden z vůdců protestujících.idnes.cz

A patrně si to uvědomují i sami lékaři. Tedy alespoň ti kteří nepodlehli bludům své vlastní PR kampaně. Proč by jinak vyjednávali s ministerstvem zdravotnictví? Proč by si jinak kladli nehorázný požadavek vládní garance, že se budou moci vrátit na svá původní místa. Pokud by to se svým odchodem skutečně mysleli vážně, pak by nic podobného nežádali. Prostě by se zvedli a odešli by spasit svým umem západní Evropu. Jisté nesnáze s tím spojené by nepochybně vnímali jako svou heroickou oběť položenou na oltář „oprávněných a spravedlivých požadavků“ lékařského stavu a vůbec všeho lidu této země.

A co na to ministerstvo? Jednání nespokojených lékařů s ním je vůbec fraška. Zbabělý ministr hanebně ustupuje dál a dál a lékaři následně požadují víc a víc. Včera to skončilo hádkou v přímém přenosu na společné tiskové konferenci. Protestujícím Heger pro jednou neuhnul. Jak pevné a trvalé jeho stanovisko bude, ukáže až čas.

V čase všeobecných úspor je ustupovat lékařům netaktické a hlavně nespravedlivé. Když si můžou vyšší platy vyvzdorovat lékaři, proč by neměli dostat přidáno i policisté? Nebo hasiči? A vůbec, proč bychom neměli dostat přidáno všichni?

Ještě dlouhou dobu u nás nebudeme mít platy jako v Německu. Každý je svého štěstí strůjcem a má-li kdokoli pocit, že se může mít lépe, měl by chytit příležitost za pačesy.

A kdo jiný než čelní představitelé celé nátlakové akce by měl jít příkladem? Nepochybuji, že schopnosti například samotného vůdce protestujících pana Engela jsou na tak špičkové úrovni a že je tak jazykově vybaven, že se bez problémů uživí jinde. Když by mu to nevyšlo jako lékaři, určitě by se uchytil „alespoň“ jako odborový předák, či chcete-li odborářský boss. A u nás bude o jednoho vyděrače méně. Takže ve finále budeme všichni šťastní a spokojení.

Protestující lékaři si za motto své akce zvolili „acta, non verba“ (činy, ne slova). Z latiny pochází i jiné, a řekl bych, že i přiléhavější, rčení, „verba movent, exempla trahunt“ (slova dojímají, příklady táhnou).

Milí protestující lékaři, zejména pak pánové Engele a Kubku, je čas udělat: „Pá, pá“

P.S. Při psaní tohoto článku nebyl zraněn žádný lékař.

P.P.S. Jsem si vědom, že i mezi lékaři jsou slušní lidi. Pokud se některý ze slušných (rozuměj neúčastnící se aktivně akce „Děkujeme, odcházíme“) cítí mým textem osobně dotčen, pak se mu srdečně omlouvám.

Autor: Matěj Trávníček | pátek 4.2.2011 13:07 | karma článku: 38,59 | přečteno: 2582x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.