Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

I takto podivně někteří smýšlejí. idnes.cz

Ať už se ve většině věcí shodneme s levicí nebo pravicí či jsme vřelými následovníky apoštolů víry v „nepolitickou politiku“, přímou demokracii či v korporativistický model státu, nemůžeme popřít, že vzdělání něco stojí. Vyučující na vysokých školách si pocit z dobře vykonaného díla na chleba nenamažou. Stejně tak musí někdo financovat vytápění, osvětlení, internet a celkově údržbu a provoz budov. A to nemluvím o nákladech na chod knihoven či na technické vybavení, které se zvláště u některých oborů může vyšplhat opravdu hodně vysoko. Zkrátka vzdělání je služba, která stojí peníze.

Máme tyto náklady hradit my všichni? Nebo má za čerpanou službu platit zákazník?

Když přijdeme do pekařství, abychom si koupili rohlík, nepřijde nám divné, že máme zaplatit. Přitom rohlík je základní potravinou. Bez jídla bychom zemřeli. Přesto drtivou většinu z nás nenapadne, že by za nás měl v pekařství platit stát. Přesněji, že bychom se na rohlíky měli skládat všichni. Stát totiž nemá jiné peníze než ty, které vybral od daňových poplatníků nebo si je půjčil jejich jménem. Přesto nejsme svědky toho, že bychom na ulici zakopávali o spoluobčany, kteří umřeli hlady. Sociální systém je schopen se dobře (dost možná až příliš dobře) postarat o ty, co na rohlíky nemají.

Když jde ale o školné, uvažujeme jinak. A to přesto, že princip je stejný. Možná si to ostatní studenti neuvědomují, ale já opravdu nechci, aby moje vzdělání financovali všichni. Rád si ho zaplatím sám. Rád si na něj vydělám, případně si vezmu půjčku. Je přece nemorální, aby se na moje vzdělání skládali i ti nejchudší. Jak můžeme jako vysokoškoláci chtít, aby naše vzdělání, službu, kterou čerpáme, financovali lidé, kteří se dnes a denně lopotí a odvádějí na daních přibližně třetinu svého výdělku? Jak můžeme chtít parazitovat na zbytku populace? Chtít to samozřejmě můžeme. Můžeme i křičet. Naše chování bude ale nemorální. Je to stejné, jako bychom chtěli, aby holohlaví přispívali lidem s vlasy na kadeřníka. Je to zkrátka nefér.

Vysokoškoláci vydělávají více

Navíc podíváme-li se data, zjistíme, že vysokoškoláci vydělávají výrazně více peněz než ostatní. Jak hovoří materiál zpracovaný Univerzitou Karlovou (konkrétně Střediskem vzdělávací politiky Pedagogické fakulty, viz zde): „Mzda osob s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním byla v ČR v roce 2009 v průměru již vyšší než 46 tisíc korun a tak o 66 % převýšila celostátní průměrnou mzdu.“

Vysoké školství je na navíc podfinancované. Platy vyučujících jsou nedůstojné. Technický stav učeben je mnohdy nevalný. Přístup k nejnovějším nástrojům a technologiím složitý. Více peněz by určitě prospělo. Neměli by se na tom začít více podílet ti, kteří službu spotřebovávají? Ti, kteří studiem na vysoké škole zvyšují svou konkurenceschopnost na trhu práce? Ti, kteří díky vysokoškolskému diplomu dosáhnou v budoucnu na vyšší platy? Měli. Bylo by to nanejvýš správné a morální.

Autor: Matěj Trávníček | středa 22.2.2012 10:07 | karma článku: 23,67 | přečteno: 1451x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Děkujeme, odcházíme – No tak běžte

Lékaři říkají, že se jim jinde povede lépe. Třeba v Německu na ně určitě čekají s otevřenou náručí. Jazykové bariéry pro lékaře nepochybně nejsou problémem. Bezesporu plynně ovládají hned několik světových jazyků. A určitě nabízejí tamní nemocnice dostatek volných pracovních míst. Čeští lékaři se zkrátka stanou vymodlenou spásou západoevropského zdravotnictví. Myslím, že ne.

4.2.2011 v 13:07 | Karma: 38,59 | Přečteno: 2582x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.