Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

David Rath = zdivočelý sociální demokrat = sládkovec?

Když jsem včera četl noviny, nestačil jsem se divit. Na hrubosti, urážky a lži z úst pana poslance a hetmana Davida Ratha si museli zvyknout, už i ti nejméně otrlí. Svým včerejším prohlášením však pan poslanec a hejtman Rath jednoznačně prokázal, že dokáže klesnout ještě hlouběji.

Hospodářským novinám David Rath doslova sdělil: „Nejenom, že nebudeme párovat, ale my na ty dny můžeme dokonce svolávat mimořádné schůze.“ Když jsem to četl, nemohl jsem si nevzpomenout na Miroslava Sládka a jeho SPR-RSČ. Podobnost Davida Ratha a Miroslava Sládka je velmi zjevná a bylo o ní napsáno již mnoho, nebudu proto nosit dříví do lesa a spíše se pokusím vysvětlit v čem je tento Rathův výrok tak alarmující.

Když by něco podobného řekl Sládek nebo funkcionář KSČM, nebylo by se příliš čemu divit, a snad by to ani nestálo za řeč, možná ani za mávnutí ruky. Rozdíl mezi SRP-RSČ a KSČM na straně jedné a dnešní ČSSD na straně druhé, je v jejich postavení v politickém systému. SPR-RSČ byla a KSČM je stranou antisystémovou. Tj. stranou, která odmítá stávající systém, v systému se sice pohybuje, ale je v něm ostatními stranami, pro své extrémistické a s fundamenty systému neslučitelné názory, izolována. Snaží se proto stávající systém zničit a nahradit jej systémem zcela novým. Logicky nejlepší taktikou pro takovou stranu v demokratických podmínkách je nenáviděný systém (tj. v našem případě pluralitní demokracii) zdiskreditovat. Toho dosáhne, pokud se jí podaří systém znefunkčnit. Jak by ostatně mohl někdo věřit něčemu, co nefunguje?

ČSSD ovšem není antisystémovou stranou. Je stranou s výraznou vládní zkušeností. 8 let z necelých 16 let existence České republiky (tj. od 1. 1. 1993) byla stranou vládní, v letech 1996 až 1998 pak vládu tolerovala. Většinu dějin České republiky tak byla stranou, která se podílela na vládnutí. Na vládnutí se připravuje i v těchto dnech, doufá totiž, že vyhraje volby do PS PČR v roce 2010. A právě v tom je kámen úrazu celého Rathova výroku. Bude-li ČSSD v budoucnu opět stranou vládní, bude sama párování poslanců potřebovat. A jak se zachová ODS, které ČSSD párování odmítla? Proč by ODS měla v budoucnu párovat poslance ČSSD?

V budoucnu se tak může stát, že některý poslanec, či dokonce ministr bude na, z hlediska našich národních zájmů, důležitém jednání v cizině a bude muset svým kolegům říct, něco jako: „Nezlobte se prosím na mně, musím letět. Opozice svolala mimořádnou schůzi a můj hlas je potřebný ve Sněmovně, protože mě opozice odmítla vypárovat.“ Něco takového nutně vede k diskreditaci naší opozice, a mnohdy i celé naší země, v zahraničí a k paralýze naší zahraniční politiky. Něco takového je nevýhodné i pro opozici, protože až bude u vlády tak tyto stíny dolehnou i na ní.

Bez párování je tak práce exekutivy velmi ztížená. Je možné, že si je David Rath tohoto velmi dobře, a že doufá v krátkou paměť voličů, kteří zapomenou, že to byl on, kdo neslušné a hlavně nezodpovědné normy chování spoluvytvořil. Ve vládě pak bude David Rath proti podobným lumpárnám, podrazům a malicherným dětinskostem brojit. Podobné názorové veletoče mu nejsou totiž cizí, namátkou stačí zmínit, že v minulosti patřil k nejhlasitějším navrhovatelům zavedení poplatků ve zdravotnictví.

Velký obnovitel ČSSD, nyní důchodce z Vysočiny, Miloš Zeman poznamenal: „Republikán je v podstatě zdivočelý sociální demokrat.“ Zdá se, že dnes u sociálního demokrata Davida Ratha tento příměr platí v opačném gardu i bez onoho „zdivočelý“. I když je na zváženou, zda David Rath vůbec je sociální demokrat nebo jen politický oportunista a notorický převlíkač kabátů.

Autor: Matěj Trávníček | úterý 23.12.2008 18:40 | karma článku: 36,44 | přečteno: 2295x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.