Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dělnická strana slaví legrační propagandou

To, že dělnická strana slaví přežití svého úředního zákazu, asi nikoho nepřekvapí. Nepřekvapí ani propaganda, kterou se při té příležitosti ohání. Ta je v zásadě demagogická, jednoduchá, dalo by se říci standardní pro podobné subjekty. Standardní však zcela jistě není její nebývale komický rozměr.

V celém tomto tyjátru tak Dělnická strana interpretuje zamítnutí návrhu na své zrušení jako své vítězství nad vládou České republiky, která se má teď podle slov předsedy Dělnické strany „Na co těšit“. Hovoří o účelové snaze poškodit Dělnickou stranu před volbami. Vyzývá ministra vnitra Ivana Langera k rezignaci. A nepřímo prorokuje, že po příštích volbách usedne ve Sněmovně. Zkrátka snůška paranoie, hysterie a domýšlivosti v komickém hávu.

Dovedu si naprosto živě představit, jak ministr vnitra týdny nespí, protože mu v žaludku leží Dělnická strana. Tento úkol dostal od samotného premiéra, který se obává, že by Dělnická strana mohla zvítězit v příštích volbách. Musí proto být zakázána, postupovat vůči ní je potřeba za každou cenu a s využitím všech prostředků.

Takhle to asi nebylo. Ale právě takovou interpretaci nám de facto předkládá Dělnická strana, jako politickou záležitost zásadního významu. Srovnatelnou snad s požárem Reichstagu, či komunistickým Vítězným únorem.

Ve skutečnosti nebylo na celé věci politického prakticky nic. Dělnická strana totiž není žádnou reálnou hrozbou pro ostatní politické strany. Je to marginální subjekt na samém pokraji existence. Její voličská přízeň se pohybuje mezi nulou a jedním procentem. Se stranami vládní koalice, ani se stranami sněmovní opozice se tak nemůže vůbec měřit. Celá věc tak neměla z hlediska vlády ráz politický, ale technický. Ivan Langer v celé záležitosti vystupuje spíše jako úředník, než jako politik.

V minulosti totiž vyvstaly pochyby, zda je fungování Dělnické strany v souladu s platným právním řádem. Vláda proto, právě prostřednictvím ministerstva vnitra, podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení této pidistraničky. Soud svým v zásadě precedentním rozhodnutím tento návrh zamítnul. Žijeme ve svobodné zemi s nezávislým soudnictvím, takže se vlastně nestalo nic mimořádného. Na celé věci je velmi pozitivní již výše zmíněné, a zcela správné, oddělení politiky od „úředničiny“. Bylo by hodně smutné žít v zemi, kde o zákazu politických stran rozhodují politici.

Rozhodnutí soudu je potřeba respektovat. Příznivci zákazu Dělnické strany mohou mimo jiné doufat, že se Dělnická strana zdiskredituje a zesměšní. Výroky Tomáše Vandase jsou jim toho dobrým příslibem.

Autor: Matěj Trávníček | čtvrtek 5.3.2009 13:47 | karma článku: 30,99 | přečteno: 4938x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.