Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co to zas Paroubek vymyslel?

Tak včera z ČSSD, přímo z úst nejvyšších, od samotného nositele poslání od vyšší bytosti, Jiřího Paroubka zaznělo, že ČSSD nevstoupí po volbách do vládní koalice s KSČM a že tak dodrží své Bohumínské usnesení. Jiří Paroubek taktéž vyloučil povolební spolupráci s ODS. Na těchto do jisté míry protichůdných a zároveň velice problematických prohlášení je podstatná celá řada věcí, které se na první pohled mohou jevit jako nepatrné detaily. Při bližším zkoumání však staví výroky Jiřího Paroubka buďto do kontextu politické science fiction, nebo do žánru film noir.

S kým chce Jiří Paroubek vládnout?

Dohodli jsme se, že se nedohodneme. Touto parafrází prvorepublikové klasiky by se dal shrnout současný vztah obou našich největších stran. ODS a ČSSD totiž spolupráci vzájemně vylučují se svorností, jakou jsme v počínání obou těchto stran již dlouho neviděli.

TOP 09 povolební spolupráci s ČSSD vylučuje taktéž. Zbývají tak pouze lidovci. Avšak představa, že by ČSSD disponovala s lidovci většinou v Poslanecké sněmovně, se jeví při současném volebním systému, jako prakticky nereálná. A situace, že by ČSSD získala sama většinu v dolní komoře, je již úplně z říše snů.

Na slovech Jiřího Paroubka, tak něco nehraje.

Čtěme pozorně

V tiskovém prohlášení Jiří Paroubek hovoří striktně o „vládní koalici“, nikoli však o koalici parlamentní a již vůbec ne o koalici tiché. Tedy o eventualitě jednobarevné vlády ČSSD, kterou budou buďto aktivně, či pasivně (absencí) podporovat poslanci KSČM. Co se reálií parlamentní koalice týče, pak si stačí vzpomenout na závěr funkčního premiérské éry Jiřího Paroubka, kdy seděl ve vládě s KDU-ČSL a US-DeU, ve sněmovně však prohlasovával zásadní legislativní normy (např. zákoník práce) s KSČM.

Jiří Paroubek si tak dovedně buduje zadní vrátka, aby případně mohl po volbách vést menšinovou vládu s parlamentní podporou KSČM, které výměnou za to poskytne místa v čele sněmovních výborů, v důležitých institucích (např. NKÚ, ÚOHS, BIS, ÚZSI, NBÚ, SFDI), ve vedení státem kontrolovaných firem (např. ČEZ, ČEPRO, ČTK, ČSA, ČD, MERO, VZP), či dokonce pozice náměstků jednotlivých ministrů.

Co přesně říká bohumínské usnesení?

Bohumínské usnesení se za léta své existenci (světlo světa spatřilo v roce 1995 na XXVII. sjezdu     ČSSD) stalo doslova mantrou českých socialistů. Co přesně se v něm však praví? Cituji: „Sjezd potvrzuje platnost závěrů Hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extrémistickými politickými stranami. Vylučuje politickou spolupráci se SČK, SPR-RSČ, KSČM, LB a SDL.“ V závěrech Hradeckého sjezdu (z roku 1993), na které bohumínské usnesení odkazuje, pak doslova stojí: „…nespolupracovat s Komunistickou stranou Čech a Moravy (příp. její nástupnickou organizací) a nestupovat s touto stranou do žádných koalic….“

Důležité je, že bohumínské usnesení nemluví o žádné úrovni, ale o všech úrovních. V současné době jej tak sociální demokracie již porušuje. Dokladem tohoto porušování budiž například krajské koalice ČSSD s KSČM v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, či v Havířově.

Jakou hodnotu může v tomto světle mít prohlášení Jiřího Paroubka? Prakticky žádnou. ČSSD se ke svému vlastnímu usnesení a závazku chová jako by bylo trhacím kalendářem, kterým akorát alibisticky v případě potřeby máchá kolem sebe. Koho tím ale může ještě dnes přesvědčit?

Co říci na závěr?

Snad jen, že by bylo velice tragické oslavit výročí 20 let od pádu totality návratem nereformované komunistické strany k moci. Smutné pak je, že se takovéhoto skutku nezdráhá předseda strany s dlouhou demokratickou tradicí, strany, které se spolupráce s KSČ v minulosti již stala osudnou.

Autor: Matěj Trávníček | pátek 21.8.2009 12:16 | karma článku: 35,79 | přečteno: 2063x
  • Další články autora

Matěj Trávníček

Polobůh Heger zasahuje

Tak předně a jen pro ujasnění. Cigarety existují, protože je lidé chtějí. Kdyby lidi nechtěli kouřit, nikomu by se cigarety nevyplatilo vyrábět. Výrobci by zkrachovali a cigarety by přestaly existovat. (Podobně jako jiné dnes již zapomenuté výrobky.) Lidé je však kupovat chtějí a díky tomu má spousta lidí práci a živé své rodiny, ale to jen tak na okraj.

27.3.2013 v 9:42 | Karma: 24,29 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jiná volba, stejné bahno

Jedním z argumentů zastánců přímé volby bylo i to, že její zavedení přinese celému procesu výběru hlavy státu důstojnost. Již necelý týden před druhým kolem volby však vidíme, že něco takového se stalo jen stěží. Z původních 8 obyvatel vily, ke kterým castingová agentura Nejvyšší správní soud přiřadil ještě paní Janu, zbyli jen 2. A ve vile přituhuje.

21.1.2013 v 8:37 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Pane Okamuro, tohle jste už vážně přehnal

Poté, co vyřkl několik přinejmenším kontroverzních názorů a našel v sobě tu nekonečnou drzost napsat knihu s názvem „Umění vládnout“, objevil kandidát na prezidenta a člověk s názorem na cokoli, Tomio Okamura nové dno. Tvrdí, že komunismus je nejdemokratičtější systém, a na svém blogu dokonce píše: „To, že je někdo komunista nikdy nevylučuje, že je demokrat.“

20.11.2012 v 22:47 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1990x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Jsem student a jsem pro školné!

Debata o případném zavedení školného postrádá jeden zcela zásadní rozměr. A sice rozměr morální. Základní otázka totiž nezní v duchu Hamletovského dilematu: „Mít či nemít školné?“ Nýbrž: „Kdo by měl platit za studium na vysoké škole?“

22.2.2012 v 10:07 | Karma: 23,67 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Politika

Matěj Trávníček

Příliš krátká paměť Bohuslava Sobotky

Tak a už je to tady zase. Obstrukce. Opozice se snaží vládní většině znesnadnit přijetí reformních zákonů. Za pozitivní lze spatřovat, že na rozdíl od tolik idealizované I. republiky a tolik zbytečně nenáviděného habsburského mocnářství zatím poslanci nepřistoupili k fyzickým konfrontacím ani nezahájili proces demolování vybavení dolní komory parlamentu.

2.11.2011 v 15:12 | Karma: 36,62 | Přečteno: 1818x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.