Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

brooklin

25. 2. 2012 14:38
A zase jsme u toho...

vysokoškolák sice zpravidla vydělá více, než člověk z učiliště, ale také ODVEDE NA DANÍCH NĚKOLIKANÁSOBNĚ VÍCE PENĚZ  a svá studia tak velice často i několikrát přeplatí. Vzhledem k tomu, jak je i v současné době studium na VŠ finančně náročné myslím, že studenti skutečně neparazitují na společnosti. Kdybychom to vzali do důsledku, tak v univerzitních městech jsou studenti velice významnou skupinou, jejíž vymizením by tato města musela omezit MHD, služby apod, protože je využívají zejména studenti. Také by asi byl poměrně velký problém na realitním trhu, protože čím dál více studentů bydlí raději v bytech, než na koleji... atd...;-)

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

23. 2. 2012 8:13
I Vy jeden popleto,

nesporně jsou systémy vzdělávání bez školného i se školným. Ale ani tam, kde se to školné platí, nemá v drtivé většině takřka nic společného s platem vyučujících. I tam má zcela jiný důvod a jiný charakter.

Nu a co se týká Vašeho výroku, že je nemorální, aby na studia jedněch platili a dopláceli ti nejchudší. Inu když takový popleta bere politiku jako náboženství a moc přitom zrovna nemyslí, tož zruší progresivní zdanění fyzických osob. Ono totiž mj. právě tudy pro Vaše věru objevné zjištění v závěrečných Vašich odstavcích docházelo k tomu splácení .

Čím to, že zrovna čeští konzervatoristi zrovna rozum neupřednostňují.:-)

1 0
možnosti
JK

Kaniokova

23. 2. 2012 4:20
Se sympatií jsem přečetla článek,

je potěšitelné, že i mezi těmi, o něž se jedná, se najde někdo se zdravým rozumem.

0 0
možnosti
K

kaktusak

23. 2. 2012 1:50
Klidně si plaťte.

0 0
možnosti
MP

patrma

22. 2. 2012 21:03
To snad nemyslíte vážně :)

Jsem studentkou střední školy, příští rok mě čeká maturita a hodlám se hlásit na vysokou školu. Se školným nesouhlasím. Nesouhlasila bych ani v případě, že bych se na vysokou školu nehodlala hlásit. Pokud chcete lepší vymoženosti v učebnách a další body, co jste napsal, pokud souhlasíte s tím platit školám za to, že vás vzdělají, proč jste nešel na nějakou soukromou školu? Nedivím se většině studentů, že jsou proti školnému, ono studium na vysoké škole málokdo zvládá levou zadní bez toho, aniž by měli práci nebo alespoň brigádu. A jejich rodiče mají i jiné závazky vůči státu, z daní živí hodně lidí a dalších plno věcí, tak proč by měli ještě platit vysokým školám? Mám kamaráda, který tento rok končí na střední škole a půjde na vysokou školu. Celá léta, co ho znám, nikdy na tom jeho rodina nebyla finančně dobře, ačkoliv inteligenčně je velice nadaný a vysoká škola je u něj samozřejmost. Takoví lidé by pak díky školnému zůstávali s maturitou, a to je, myslím, veliká škoda. Zamyslete se!

1 0
možnosti
JK

Kaniokova

23. 2. 2012 4:27
Vážená,

v mé rodině nikdo nestudoval a nestuduje, naše mzdy nejsou příliš, i důchod bude vypadat podobně. Proč se mám podílet na placení Vašeho studia?

Dalším mým argumentem je zkušenost (je jich víc). Kamarádka má syna, lempla, s intelektem na tom zas až tak dobře není. Chodíval k nám dříve na letní brigády a všichni se shodli na tom, že je zadarmo drahý. Holt, klučina dokončil horko těžko s maturou a chtěl, mocí mermo, na VŠ, kdy bylo jasné, i za dřívější doby, že to nebude zadarmo - knížky, dojíždění, stravování tam. Kamarádka, i když jsem jí to vymlouvala, přece jen synovi podlehla a synáček nastoupil. První ročník nezvládl, a bylo už dost jasné, že to není pravé ořechové. Přesto ji umluvil a chodil znovu do prváku. A kámoška cálovala. Zbytečně !

Ten kluk zbytečně zabíral místo někomu, kdo by na to měl, či by se víc snažil. Kdyby bylo školné, určitě by kámoška synáčkovi nepodlehla.

0 0
možnosti
D

DeadTired

22. 2. 2012 19:37
Správně :)

1 0
možnosti

jrc

22. 2. 2012 14:26
Chlapče, jen tě lituji.

To studium by sis neplatil sám, ale tvoje rodiče.

Poslat dítě na studia, je již dnes pro mnoho rodičů velmi obtížné. Pro tebe a tvé rodiče asi ne. Zaplatí ti co budeš chtít.

Měl by si se za ten názor spíše stydět, před ostatními.

Ještě si nepochopil, že pokud student vydělá po studiu víc,

tak také bude odvádět vyšší daně společnosti!!!

4 0
možnosti
PV

pavsson

22. 2. 2012 14:12
Šílenost

V současné době jsme velmi často svědky toho, že ze stát financuje studium oborů, které nemají uplatnění, aby ihned po absolvování tohoto studia zaplatil těmto lidem rekvalifikaci. Jen je to většinou placeno z prostředků jiného ministerstva. V ideálním případě se do tohoto kolečka připlete ještě nějaká ta agentura s evropskými fondy. Všichni se pak tváří, jak je to výhodné. Přiměřené školné podle mého částečně řeší i tuto šílenost.

1 0
možnosti
JRJ

Já rád játra

22. 2. 2012 15:04
Re: Šílenost

A co takhle vratit se k modelu ktery dobre fungoval drive? Na VS patri 10-15% populace ktera na to ma bunky, vyber zajistuji prijimaci zkousky a narocne studium. Bylo by to levne, kvalitni, blbci by neztraceli cas s necim co jim k nicemu nebude, ti chytri by byli v podnecujicim prostredi. To je lepsi nez rozhodovat podle papinkovy kesene.

1 0
možnosti
FM

fr-mottl

22. 2. 2012 12:45
Milan Kundera kdysi napsal povidku, ze kazdy clovek ma

potrebu stat na nejake strane barikady. A samozrejme take tento postoj ventilovat. Nekteri maji ale potrebu stat na te druhe strane barikady, nez stoji vetsina. Tak to je, student neni tedy ani hloupy, ani liny, proste je mlady a hledy zivotni orientaci. Tomu take slouzi tento blog.

Pomozme mu a neutrazejme ho.

2 0
možnosti
LHV

Lord Havelock Vetinari

22. 2. 2012 11:54
Autore,

ještě si do profilu napište, že jste studoval VÝBĚROVÉ GYMNÁZIUM, (jakože nejspíš ano), aby Váš popis byl kompletní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2235x
PhDr. Matěj Trávníček (*25. 2. 1988)
Politolog, I. místopředseda Mladých konzervativců, člen Mensy ČR a České společnosti pro politické vědy. Živí se prací v oboru a věří, že i politologové by se neměli bát říkat svůj názor. Své názory by však neměli zaměňovat za vědecké poznatky. Specializuje se na volební studia a zejména pak volební systémy. Na tomto blogu prezentuje výhradně své soukromé názory.